Home 9 Blog 9 Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima.

Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao idealna priprema pred tretman kiropraktike, jer dovode do prokrvljenosti bolne regije, opuštenosti i elastičnosti mišića.

U inicijalnoj fazi oporavka, neophodno je da pacijentu objasnimo značaj laganih pokreta, tzv. gibanja trupa, koji će pomoći u opuštanju muskulature. Bitno je naglasiti da pacijent nakon tretmana ne bude strogo pasivan, već da već pomenutim gibanjima, doda i lagane šetnje koje treba da budu kratke, a češćih intervala.

U početnoj fazi, kombinacija ova dva elementa je izuzetno bitna jer omogućava pacijentu da se navikava na lagane pokrete, da koriguje držanje tela i menja šemu hoda.
Naredna faza oporavka podrazumeva individualne vežbe koje se rade kada prođe bolna faza i služe za istezanje kičmenih, tj. leđnih mišića.

Vežbe se rade u laganom ritmu sa pažnjom na korektan početni položaj i pravilno izvođenje pokreta. Pri izvođenju vežbi udah je u relaksirajućem položaju, a izdah pri kraju napora. Vežbe se rade u serijama sa određenim brojem ponavljanja. U zavisnosti od godina i konstitucije, treba prilagoditi napor tako da vežbanje pričinjava zadovoljstvo.

diskus hernija vežbe

Primeri vežbi kod bolova u leđima i diskus hernije

Većina diskus hernija je praćena ograničenom pokretljivošću zglobova, a važnu ulogu u povećanju pokretljivosti imaju upravo vežbe gde se laganim pokretima u samom zglobu omogućava pacijentu povećanje obima pokreta, što kasnije dovodi do lakšeg kretanja, vraćanja izgubljene funkcije i najvažnije, eliminacije bola.

Terapijske vežbe veoma značajno utiču i na povećanje mišićne snage. To je i poslednji stadijum u lečenju diskus hernija, koji svedoči da je pacijent osposobljen i obezboljen, jer su ove vežbe bitne kako zbog održanja postojećeg stanja, tako i zbog prevencije nastanka ponovnog iskliznuća diska.

Ono što se posebno savetuje osobama koje imaju simptome bolne ukočenosti i ograničene pokretljivosti jeste da vežbe izvode samo pod nadzorom fizioterapeuta i da je ovaj način vežbanja strogo prilagođen stanju pacijenta. Prema tome, ove vežbe ne mogu zameniti vežbe u teretani ili neke druge jačeg intenziteta.

Zato na kraju svakog procesa lečenja, fizioterapeut detaljno obučava pacijenta o pravilnom načinu sprovođenja vežbi, njihovom doziranju i intenzitetu.

Najnovije sa Bloga

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade su čest problem dece i roditeljima umeju da zadaju glavobolje i brige. Uzrok prehlada se najčešće krije u tome što po hladnijem vremenu deca provode više vremena unutra, te je mogućnost zaraze veća. Virusi se u takvim okolnostima mnogo lakše šire, pa...

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Gospođu Magdalenu (60+), koja je doživela povredu u kupatilu, pitali smo zašto nije potražila adekvatnu pomoć i rešila se bola i ukočenosti koja je prati već više meseci. Dobili smo poduži email koji u celosti prenosimo. Takođe, tu je i komentar dr Vladana Jovićevića...

Call Now Button