Home 9 Blog 9 Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima.

Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao idealna priprema pred tretman kiropraktike, jer dovode do prokrvljenosti bolne regije, opuštenosti i elastičnosti mišića.

U inicijalnoj fazi oporavka, neophodno je da pacijentu objasnimo značaj laganih pokreta, tzv. gibanja trupa, koji će pomoći u opuštanju muskulature. Bitno je naglasiti da pacijent nakon tretmana ne bude strogo pasivan, već da već pomenutim gibanjima, doda i lagane šetnje koje treba da budu kratke, a češćih intervala.

U početnoj fazi, kombinacija ova dva elementa je izuzetno bitna jer omogućava pacijentu da se navikava na lagane pokrete, da koriguje držanje tela i menja šemu hoda.
Naredna faza oporavka podrazumeva individualne vežbe koje se rade kada prođe bolna faza i služe za istezanje kičmenih, tj. leđnih mišića.

Vežbe se rade u laganom ritmu sa pažnjom na korektan početni položaj i pravilno izvođenje pokreta. Pri izvođenju vežbi udah je u relaksirajućem položaju, a izdah pri kraju napora. Vežbe se rade u serijama sa određenim brojem ponavljanja. U zavisnosti od godina i konstitucije, treba prilagoditi napor tako da vežbanje pričinjava zadovoljstvo.

diskus hernija vežbe

Primeri vežbi kod bolova u leđima i diskus hernije

Većina diskus hernija je praćena ograničenom pokretljivošću zglobova, a važnu ulogu u povećanju pokretljivosti imaju upravo vežbe gde se laganim pokretima u samom zglobu omogućava pacijentu povećanje obima pokreta, što kasnije dovodi do lakšeg kretanja, vraćanja izgubljene funkcije i najvažnije, eliminacije bola.

Terapijske vežbe veoma značajno utiču i na povećanje mišićne snage. To je i poslednji stadijum u lečenju diskus hernija, koji svedoči da je pacijent osposobljen i obezboljen, jer su ove vežbe bitne kako zbog održanja postojećeg stanja, tako i zbog prevencije nastanka ponovnog iskliznuća diska.

Ono što se posebno savetuje osobama koje imaju simptome bolne ukočenosti i ograničene pokretljivosti jeste da vežbe izvode samo pod nadzorom fizioterapeuta i da je ovaj način vežbanja strogo prilagođen stanju pacijenta. Prema tome, ove vežbe ne mogu zameniti vežbe u teretani ili neke druge jačeg intenziteta.

Zato na kraju svakog procesa lečenja, fizioterapeut detaljno obučava pacijenta o pravilnom načinu sprovođenja vežbi, njihovom doziranju i intenzitetu.

Najnovije sa Bloga

Bol u kolenu

Bol u kolenu

Bol u kolenu predstavlja jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi suočavaju, bez obzira na starosnu grupu ili životni stil. Od blagih nelagodnosti do intenzivnog hroničnog bola, simptomi mogu znatno varirati, utičući na kvalitet života pojedinca. Razumevanje...

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade su čest problem dece i roditeljima umeju da zadaju glavobolje i brige. Uzrok prehlada se najčešće krije u tome što po hladnijem vremenu deca provode više vremena unutra, te je mogućnost zaraze veća. Virusi se u takvim okolnostima mnogo lakše šire, pa...

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Call Now Button