Home 9 Bolesti 9 Išijas

Išijas

Do pojave išijalgije dovode iritacija ili upala išijadičnog nerva usled pritiska na sam koren nerva. Najčešći uzrok je, između ostalog, diskus hernija, tj oštećenje ili pucanje diskusa izmedju pršljenskih tela, koji vrsi pritisak na koren nerva različitog stepena i intenziteta. U zavisnosti od toga koliki je i koliko dugo traje taj pritisak, imamo i različite senzacije koje se manifestuju. Pored bola, koji je i osnovni simptom, prateći simptomi mogu biti i ograničen pokret, osećaj trnjenja, mravinjanja, žarenja, težine segmenta, do otežanog hoda i slabosti mišića ukoliko je došlo do pritiska i na motornu granu nerva. Takođe, simptomi koji prate išijas neretko su i samo parcijalnog karaktera, u smislu toga da osoba ne oseća bol ili žarenje duž cele noge, već da je taj osećaj lokalizovan samo u jednoj zoni, npr glutealnoj zoni, butini, ili listu.

Išijas – zašto i kako nastaje

Do pojave ìšijasa, pored diskus hernije, može dovesti i posledica oštećenja međupršljenskih zglobova (fasete). Ova vrsta bola u donjem delu leđa se označava kao fasetni sindrom (facet syndrome). Bol je primarno lokalizovan u donjem delu leđa, premda može zračiti prema kukovima i natkolenicama, imitirajući pritom simptome slične upali išijadičnog nerva, jer ukoliko dođe do subluksacije tih sitnih faset zglobića, često i sam nerv bude nadražen. Ukoliko je bol izazvana faset sindromom, proces lečenja kiropraktikom se svodi na svega par tretmana, gde se simptomi veoma uspešno i brzo rešavaju.

Takođe, degenerativne promene na kičmenom stubu kod starijih ljudi, znaju da zadaju velike probleme, ograničene pokrete i bolove, kako u krsnom delu kičme tako i duž jedne ili obe noge, takođe imitirajući pomenute simptome išijalgije.

Neretko se desava da osoba ima samo bol u kuku ili kolenu, ne znajući da ta bol polazi iz lumbalne kičme i da je pravi uzrok zapravo tu. Međutim, na fizijatrijskom pregledu, diferencijalno dijagnostički lako utvrđujemo odakle potiče problem, jer u slučaju da je bol preneta od strane lumbosakralne kičme, osoba nema ograničen pokret u zglobu kuka ili kolena, a bol je prisutan.

Lečenje išijasa

Proces lečenja ovakvih tegoba je dinamičniji u smislu toga da se prebacuje mnogo više na konzervativni vid lečenja i to putem kiropraktike kao vrlo primarne metode kod rešavanja ovakvih stanja.

Kiropraktika predstavlja fino manuelno korigovanje položaja sitnih zglobića i segmenata određene regije raznim tehnikama manipulacije i mobilizacije sve u cilju postizanja i vraćanja segmenata u idealan, fiziološki položaj, a samim tim i do rasterećenja i oslobađanja  kompresivnog momenta na koren živca, gde se tegobe poput bola, trnjenja, ograničenog pokreta smanjuju ili nestaju.

Pored tretmana kiropraktike, u cilju lečenja ovakvih stanja koristimo i spinalnu dekompresiju, tj specijalne stolove za istezanje odnosno rasterećenje kičme, dozirane minutaže i kilaže, bilo da se radi o  vratnoj, torakalnoj ili lumbalnoj kičmi. Takođe, u čitav proces se uključuju i razne procedure fizikalne terapije, poput elektroterapije, ultrazvučne terapije, laseroterapije, magnetoterapije, el. stimulacije mišića itd., . delujući na meka tkiva u vidu poboljšanje cirkulacije i trofike, smanjenja spazma napete muskulature, smanjenja upalnog procesa i sl.

Call Now Button