Home 9 Blog 9 Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade su čest problem dece i roditeljima umeju da zadaju glavobolje i brige. Uzrok prehlada se najčešće krije u tome što po hladnijem vremenu deca provode više vremena unutra, te je mogućnost zaraze veća. Virusi se u takvim okolnostima mnogo lakše šire, pa tako ulaze u respiratorni sistem i izazivaju infekciju.

Najčešći simptomi prehlada su sledeći:

 • curenje iz nosa,
 • kašalj,
 • upaljeno grlo,
 • upaljeno grlo,
 • glavobolja,
 • bolovi u mišićima i zglobovima,
 • povišena temperatura.

Zimske prehlade obično nestaju same od sebe u roku od nekoliko dana, ali kako bi roditelji olakšali detetu, mogu primeniti neki od saveta koji slede.

 • Rashladite dete: ako dete ima temperaturu, možete koristiti antipiretik (lek koji snižava temperaturu) prema uputstvu lekara ili farmaceuta. Takođe, obucite dete u laganu odeću i u sobi u kojoj dete spava održavajte prijatnu temperaturu.
 • Dajte detetu mnogo tečnosti: deca treba da piju dosta tečnosti da bi održala hidrataciju i olakšala disanje. Pored vode, dobra opcija su čajevi i nezaslađeni voćni sokovi.
 • Ovlažite vazduh: suv vazduh može pogoršati simptome zimskih prehlada, pa je dobro koristiti ovlaživač vazduha ili redovno puštati vodu u kadu ili lavabo kako biste navlažili vazduh u prostoriji gde dete spava.
 • Vodite računa o detetovoj higijeni: detetu će pomoći ako češće pere ruke sapunom i vodom ili da koristi sredstvo za dezinfekciju ruku, kao i da često menja maramice za nos kako se infekcija ne bi širila.

Obratite se lekaru ako dete ima temperaturu koja traje duže od tri dana, ako otežano diše ili se oseća veoma loše. Takođe, obratite se lekaru ako simptomi potraju nekoliko dana ili ako se pojave novi simptomi.

Ako se pridržavate ovih preporuka, vaše dete bi trebalo da se oporavi od zimske prehlade za nekoliko dana. Međutim, ako se to ne desi, obavezno idite kod lekara.

Mere prevencije

Ako želite da sprečite zimske prehlade svog deteta, možete preduzeti neke preventivne mere. Na prvom mestu nalazi se higijena, pa tako vodite računa o tome da li vaše dete pere ruke redovno. Pored toga, važno je da se unosi dovoljno tečnosti, najviše vode i čajeva, jer su mnoge vrste čajeva korisne u jačanju imuniteta. Takođe, ako primetite početak neke prehlade, kuvajte više supe svom detetu, jer je ona puna elektrolita i pomoći će da se lakše izbori sa prehladom.

Ponekad preventiva nije dovoljna, pa će se dete uprkos svemu razboleti, naročito ako se još neko u vrtiću i školi razboli. Ako se vaše dete razboli, nemojte paničiti i brinuti se preterano. Primenite gorenavedene savete i pomozite mu da što lakše prebrodi tih nekoliko dana, a ukoliko se stanje ne poboljša, obavezno se obratite lekaru, koji će vas posavetovati najbolje.

Najnovije sa Bloga

Bol u kolenu

Bol u kolenu

Bol u kolenu predstavlja jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi suočavaju, bez obzira na starosnu grupu ili životni stil. Od blagih nelagodnosti do intenzivnog hroničnog bola, simptomi mogu znatno varirati, utičući na kvalitet života pojedinca. Razumevanje...

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima. Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao...

Call Now Button