Home 9 Rehabilitacija 9 Kineziterapija

Kineziterapija

WEST MEDIC tim vrsnih fizioterapeuta pruža najkvalitetnije individualno dozirane programe vežbi za oporavak. Kineziterapija je jedna od njih. Kineziterapija kao medicinska disciplina koristi pokret u cilju lečenja ili da bi ublažio posledice patoloških stanja. Da bi se kineziterapija primenila na pravi način mora se poznavati kineziologija (kinesiology), disciplina koja se bavi proučavanjem funkcije lokomotornog aparata […]

WEST MEDIC tim vrsnih fizioterapeuta pruža najkvalitetnije individualno dozirane programe vežbi za oporavak. Kineziterapija je jedna od njih.

Kineziterapija kao medicinska disciplina koristi pokret u cilju lečenja ili da bi ublažio posledice patoloških stanja. Da bi se kineziterapija primenila na pravi način mora se poznavati kineziologija (kinesiology), disciplina koja se bavi proučavanjem funkcije lokomotornog aparata u najširem smislu.

Individualno doziranje vežbi ili fizičke aktivnosti, prilagođavanje funkcionalnom statusu, polu, godinama, a uz osnovna pravila – učestalost, intenzitet i trajanje, osnovni su postulati programiranja fizičkih aktivnosti.

Kineziterapija i važnost pokreta

Programi fizičke aktivnosti mogu biti individualni ili grupni. Rad na programiranju i primeni fizičkih aktivnosti preventivne ili terapijske namene, zahteva saradnju stručnjaka različitih profila: spec. sportske medicine, fizijatara, fizioterapeuta…

U svim životnim dobima potrebna je određena fizička aktivnost za održavanje psihofizičke sposobnosti, neophodne da se kretanje i svakodnevni rad mogu obavljati bez zamora i nelagodnosti.

Današnja saznanja o širokim preventivnim i terapijskim efektima održavanja prosečnog nivoa fizičke sposobnosti, ubrajaju se među najvažnija u ovom veku. Zato je svetska zdravstvena organizacija ukazala na njen izuzetan globalni značaj i u svojoj deklaraciji konstatovala da nedovoljna aktivnost predstavlja osnovni razlog češćeg razboljevanja i preranog umiranja.

Kineziterapija i nauka

Naučna istraživanja i razvoj biomehanike, kineziologije i neurofiziologije mišićne aktivnosti omogućili su razvoj i napredak kineziterapije. Za razliku od drugih oblika lečenja, kineziterapija zahteva aktivno učešće povređenog ili obolelog u najvećem procentu terapijskih aktivnosti. Efekat lečenja je često najbolji ako se kineziterapija udruži sa ostalim oblicima fizikalnog lečenja kao i medikamentoznim, hiruškim, ortopedskim i dr.

Danas kineziterapija predstavlja jednu od najvažnijih mera medicinske rehabilitacije fizički onesposobljenih osoba. Ona koristi pokret kao terapijsko sredstvo u cilju očuvanja, razvijanja, ponovnog uspostavljanja, prilagođavanja (kompenzacije) i zamene (supstitucije) funkcija lokomotornog aparata.

Ništa tako brzo i tako dobro ne menja raspoloženje na bolje, i ne motiviše za nove napore kao uverenje da neku aktivnost koju je do juče obavljalo medicinsko osoblje ili neko drugi za pacijenta, on sada moze da uradi sam.

Pokret predstavlja osnovnu biološku karakteristiku žive materije. Sve druge funkcije usklađene su prema funkciji pokreta, slivaju se u funkcionalnu celinu. Ova međusobna povezanost omogućava pokretu da vrši uticaj ne samo lokalno već da deluje na udaljene sisteme i organe, kao i na organizam u celini.

Foto galerija

Najnovije sa Bloga

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima. Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao...

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Gospođu Magdalenu (60+), koja je doživela povredu u kupatilu, pitali smo zašto nije potražila adekvatnu pomoć i rešila se bola i ukočenosti koja je prati već više meseci. Dobili smo poduži email koji u celosti prenosimo. Takođe, tu je i komentar dr Vladana Jovićevića...