Home 9 Blog 9 Bol u kolenu

Bol u kolenu

Bol u kolenu predstavlja jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi suočavaju, bez obzira na starosnu grupu ili životni stil. Od blagih nelagodnosti do intenzivnog hroničnog bola, simptomi mogu znatno varirati, utičući na kvalitet života pojedinca.

Razumevanje uzroka, simptoma, faktora rizika, kao i dostupnih metoda lečenja, ključno je za efikasno upravljanje ovim stanjem i održavanje optimalnog zdravlja i funkcionalnosti kolena.

Šta uzrokuje hronični bol u kolenu?

Hronični bol u kolenu može nastati iz različitih razloga, od akutnih povreda do dugotrajnih degenerativnih bolesti. Za razliku od privremenog bola, koji često proizlazi iz specifične povrede i može se rešiti odmorom ili osnovnim tretmanima, hronični bol obično zahteva detaljniju medicinsku evaluaciju i složenije lečenje. Neki od glavnih uzroka uključuju:

 • Osteoartritis: Ovaj oblik artritisa je rezultat trošenja i habanja zgloba, dovodeći do bola, upalе i gubitka funkcije.
 • Tendinitis: Upala tetiva može prouzrokovati bol, posebno oko predela kolena, što je često izazvano prekomernim korišćenjem.
 • Burzitis: Upala burse, koja funkcioniše kao jastučić između kostiju i tetiva, može izazvati bol i otečenost.
 • Hondromalacija patela: Omekšavanje ili oštećenje zglobne hrskavice iza čašice kolena vodi ka bolu pri kretanju.
 • Giht: Nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobu može izazvati intenzivne epizode bola.
 • Bekerova cista: Nakupljanje sinovijalne tečnosti iza kolena može prouzrokovati oticanje i bol.
 • Reumatoidni artritis: Hronični autoimunski poremećaj koji uzrokuje upalu, oticanje i bol u zglobovima.
 • Povrede: Iščašenja, povrede meniskusa i povrede ligamenata kao što je oštećenje ACL-a, direktno utiču na stabilnost i funkciju kolena.
 • Tumori kostiju: Iako retki, tumori kao što je osteosarkom mogu uzrokovati bol u kolenu.

Prepoznavanje ovih uzroka prvi je korak ka adekvatnom dijagnostikovanju i odabiru efikasnog lečenja. Kroz razumevanje specifičnosti svakog stanja, stručnjaci mogu predložiti prilagođene tretmane koji ciljaju osnovni uzrok boli, umesto da se fokusiraju samo na ublažavanje simptoma.

Neurološki bol kolena

Atipični bol regije kolena koji nije vezan za pokret, a često ni položaj. Posledica je kontaktnog pritiska na koren L4 u lumbalnoj kičmi (promene na diskusu, spondiloza ili pomeranje pršljenova) koje osoba ne mora osećati u toj zoni, već se tegobe – bol, trnjenje, peckanje, žarenje ili slabost, osećaju u nekoj zoni noge.

Često je to upravo region kolena. Zato je neophodno pri svakom pregledu proveriti regiju LS kičme. Izuzetno veliki broj osoba je lečen bez rezultata upravo iz razloga što je propušten osnovni uzrok tegobe.

Kiropraktika u lečenju bola u kolenu

Kiropraktika se pokazala kao efikasna u lečenju i ublažavanju hroničnog bola u kolenu, posebno kada su uzrok problemi sa mišićno-koštanim sistemom. Kroz manualne tehnike, kiropraktičari mogu doprineti poboljšanju pokretljivosti, smanjenju upala i bolova, kao i opštem poboljšanju funkcije kolena.

Osim direktnog tretmana kolena, kiropraktika se fokusira i na korekciju posturalnih problema i disbalansa u celom telu, koji mogu indirektno uticati na stanje kolena.

Faktori rizika i simptomi

Faktori rizika za razvoj hroničnog bola u kolenu često su usko povezani sa uzrocima bolova opisanim ranije. Gojaznost povećava pritisak na zglobove kolena, ubrzavajući degeneraciju zgloba, dok starost nosi sa sobom smanjenu sposobnost tela za oporavak, čineći zglobove sklonijim habanju. Prethodne povrede kolena, kao što su iščašenja ili oštećenja ligamenata, mogu ostaviti trajnu slabost, povećavajući verovatnoću budućih problema. Intenzivne fizičke aktivnosti, posebno bez odgovarajuće pripreme ili oporavka, takođe mogu nepotrebno opteretiti kolena.

Simptomi hroničnog bola u kolenu variraju, ali često uključuju:

 • Stalan bol: neprekidan osećaj bola koji ne jenjava.
 • Oštar bol pri kretanju: prodoran bol koji se pojavljuje tokom fizičke aktivnosti.
 • Tupu nelagodnost: manje intenzivan, ali konstantan osećaj bola.
 • Otok: može ograničiti pokretljivost i intenzivirati bol.
 • Osetljivost na dodir: povećan bol pri kontaktu ili pritisku.

Identifikacija i razumevanje ovih simptoma i faktora rizika omogućavaju ranu intervenciju i adekvatno lečenje, potencijalno smanjujući intenzitet bola i poboljšavajući funkcionalnost kolena.

Dijagnostikovanje i lečenje bola u kolenu

Za dijagnozu se koristi širok spektar metoda, uključujući analizu krvi, fizički pregled, rendgen, CT, MRI, i druge. Lečenje zavisi od uzroka i može obuhvatati fizikalnu terapiju, lekove, hirurgiju, terapiju injekcijama, dok se za burzitis preporučuje hladnoća, nošenje odgovarajuće obuće, izbegavanje spavanja na boku i redukcija telesne težine.

Prevencija i dugoročni izgledi

Iako nije moguće sprečiti svaki uzrok bola u kolenu, određene promene u načinu života mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Preporučuje se zagrevanje pre vežbanja, izbor vežbi sa manjim opterećenjem, mršavljenje, hodanje umesto trčanja po neravnom terenu, korišćenje uložaka za obuću i redovna zamena patika.

Za one sa osteoartritisom i drugim dugotrajnim stanjima, fokus je na suzbijanju bolova, sprečavanju daljeg oštećenja i radu na smanjenju iritacije zgloba.

Kiropraktika, koja pristupa problemu holistički, može se doprineti značajnom poboljšanju kvaliteta života osoba sa hroničnim bolovima u kolenu, nudeći pritom prirodne i neinvazivne metode lečenja.

Zaključak

Kroz razumevanje uzroka, simptoma, faktora rizika i pristupa lečenju, bol u kolenu ne mora biti nepremostiva prepreka vašem aktivnom životnom stilu. Kiropraktika nudi efikasne, prirodne i neinvazivne metode koje mogu znatno unaprediti kvalitet života onih koji se suočavaju sa hroničnim bolovima u kolenu, pružajući ne samo trenutno olakšanje, već i dugoročna rešenja usmerena na uzrok problema.

Ako se borite sa bolom u kolenu ili želite da istražite kako kiropraktički tretmani mogu poboljšati vaše opšte zdravstveno stanje, pozivamo vas da zakažete konsultaciju sa kvalifikovanim kiropraktičarem. Ovo može biti prvi korak ka boljem zdravlju i većoj mobilnosti, omogućavajući vam da uživate u aktivnostima bez bola i nelagodnosti.

Ne dozvolite da bol u kolenu diktira vaše svakodnevne aktivnosti. Informišite se više o kiropraktici i kako ona može biti ključ vašeg oporavka. Vaše zdravlje i dobrobit su naš prioritet, i tu smo da vam pomognemo na svakom koraku ka ostvarivanju boljeg kvaliteta života.

_______________________________

Autor članka:
Stevan Brankov, medicinski novinar

Stručnu potvrdu teksta dali:
Dr Filip Gojković, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije
Vladan Jovićević, dipl. kiropraktor

Najnovije sa Bloga

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade su čest problem dece i roditeljima umeju da zadaju glavobolje i brige. Uzrok prehlada se najčešće krije u tome što po hladnijem vremenu deca provode više vremena unutra, te je mogućnost zaraze veća. Virusi se u takvim okolnostima mnogo lakše šire, pa...

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima. Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao...

Call Now Button