Home 9 Rehabilitacija 9 Fizikalna terapija

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija i rehabilitacija su ključni aspekti oporavka nakon povrede ili hroničnih bolova. U West Medic, pružamo visokokvalitetne usluge rehabilitacije uz pomoć stručnog tima i savremene opreme.

U nastavku saznajte više o našim uslugama, pristupu i prednostima koje West Medic nudi svojim pacijentima.

Fizikalna terapija: Naše usluge i oprema

Kada je fizikalna terapija u pitanju, West Medic je obezbedio najkvalitetniju opremu i stručni tim za rehabilitaciju. U našim savremeno opremljenim ordinacijama, pod stručnim nadzorom lekara, dobićete maksimalnu posvećenost i pomoć za rešenje problema koji imate, bilo da je u pitanju trauma od povrede, bol u leđima ili vratu, ili možda sportska povreda.

Najsavremenija oprema kojom je West Medic opremljen garantuje visok kvalitet usluge, kao i brz tok rehabilitacije.

Praćenje i savetodavne usluge

Još jedna prednost rehabilitacije u našoj ustanovi je konstantno praćenje vašeg stanja. Naime, proces rehabilitacije se ne završava poslednjim tretmanom, već su vam i posle toga na raspolaganju savetodavne usluge stručnog tima – u cilju održavanja i poboljšanja postignutih rezultata terapije.

Osnove fizikalne medicine i fizikalne terapije

Fizikalna medicina predstavlja spoj tradicionalnih i savremenih pristupa u medicini. Ova medicinska disciplina proučava biološko delovanje različitih oblika fizičke energije na organizam čoveka, kao i mogućnost njene primene u profilaksi, dijagnostici i terapiji.

Fizički agensi i njihovo delovanje

Fizički agensi prema izvoru i obliku mogu biti prirodni (voda, vazduh, sunce, toplota) i veštački oblici energije koji se dobijaju uz pomoć različitih aparata. Poznato je da fizički agensi deluju stimulativno i inhiborno preko kože, sluzokože, na mehanoreceptore, termoreceptore, mioreceptore, itd.

Odgovor organizma na delovanje fizičkih agenasa zasniva se na apsorpciji primenjene energije preko kože i na lokalni ili opšti odgovor organizma. Fizikalni agensi deluju na više načina, a najznačajniji su:

  • poboljšanje krvotoka,
  • opuštanje mišićnog tonusa,
  • smanjivanje zapaljenske reakcije,
  • smanjenje bola,
  • regulacija metaboličkih procesa,
  • stimulacija oksido-reduktivnih procesa,
  • stimulacija procesa reparacije u tkivima.

Reakcije organizma mogu biti lokalne – ako fizički agensi deluju samo na jedan deo tela, ili refleksne – opšte – ako deluju na celo telo.

Primena i doziranje fizičkih agenasa

Da bi imali željene terapijske efekte, fizičke agense doziramo kao lek – aplikuju se na određenoj površini, određenom jačinom i trajanjem.

Kao i lekovi, i fizički agensi imaju svoje indikaciono područje kao i kontraindikacije koje za određeni agens mogu biti opšte i lokalne. Naime, željeni biološki efekat primenjene terapije postiže se optimalnim intenzitetom delujućeg agensa, kao i dovoljno dugim trajanjem njegove primene.

Fizikalna terapija – Često postavljana pitanja

1. Da li je fizikalna terapija štetna?

ODGOVOR: Fizikalna terapija nije štetna kada se sprovodi pravilno i pod nadzorom stručnjaka. Naprotiv, fizikalna terapija je medicinska disciplina koja koristi fizičke agense i metode za lečenje i ublažavanje različitih bolova, povreda i hroničnih stanja.

Cilj fizikalne terapije je poboljšanje funkcije, smanjenje bola i povećanje pokretljivosti pacijenta, čime se poboljšava kvalitet života. Kao i sa svim medicinskim tretmanima, važno je sarađivati sa stručnjacima i slediti njihove preporuke kako bi terapija bila efikasna i sigurna.

2. Fizikalna terapija cena?

ODGOVOR: Cena fizikalne terapije varira u zavisnosti od vrste tretmana i broja potrebnih sesija. U West Medic-u, cene se kreću od 3.000 dinara. Međutim, vredi napomenuti da West Medic često organizuje različite akcije i promocije, pa je moguće da će fizikalna terapija biti obuhvaćena nekim od akcijskih popusta.

Preporučujemo da pratite West Medic-ove aktuelne ponude kako biste ostvarili najpovoljnije uslove za vašu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

3. Da li je dobra fizikalna terapija za kičmu?

ODGOVOR: Da, fizikalna terapija je dobra opcija za tretman problema sa kičmom. Fizikalna terapija može pomoći u ublažavanju bolova, poboljšanju pokretljivosti i jačanju mišića koji podržavaju kičmu.

Stručnjaci za fizikalnu terapiju kreiraju individualizovane programe vežbi i tretmana koji su prilagođeni specifičnim potrebama svakog pacijenta. Fizikalna terapija može biti efikasna u lečenju različitih stanja kičme, uključujući išijas, diskus herniju, spinalnu stenozu, degenerativne promene i druge probleme.

Pre započinjanja fizikalne terapije, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se osigurao pravilan tretman i praćenje stanja kičme.

Zaključak

U West Medic-u, naš cilj je da pružimo pacijentima najbolju moguću negu i podršku tokom njihovog procesa rehabilitacije. Naš stručni tim, savremena oprema i individualizovani pristup svakom pacijentu čine nas idealnim izborom za vašu fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

Obratite nam se s poverenjem kako bismo zajedno radili na vašem oporavku i unapređenju kvaliteta života.

Call Now Button