Alergija

Nalazimo se u periodu godine kada se suočavamo sa velikim brojem alergena. Dr Vesna Crnomarković – pedijatar Doma zdravlja West Medic će vas upoznati sa simptomima i najboljom prevencijom.

Alergija  je neprimerena reakcija ljudskog organizma na materije iz okoline npr. polen, hrana, prašina, hemikalije. Alergija nastaje zbog pogrešne reakcije imunog sistema u ponavljanom kontaktu sa nekim alergenom. Atopija je genetska predispozicija za ovakvu reakciju, a alergija se može manifestovati u obliku rinitisa, konjunktivitisa, astme, ekcema, urtikarije.

Danas deca dolaze u kontakt sa velikim brojem alergena zbog konzumiranja različitih industrijskih proizvoda, dostupnosti hrane iz dalekih krajeva sveta, korišćenja brojnih kozmetičkih preparata, deterdženata, sredstava za dezinfekciju, neracionalne upotrebe lekova prvenstveno antibiotika, aerozagadjenja itd. Smatra se da 10-20 % djece ima neke manifestacije alergije.

Najčešći simptomi alergije su začepljen nos, kijanje, kašalj, otežano disanje, otok ,svrab i suzenje očiju, osipi na koži, proliv, povraćanje, bolovi u stomaku, glavobolja, poremećaj opšteg stanja.

Najbolja prevencija je izbegavanje poznatih alergena. Izbegavanje boravka u prirodi u vreme cvetanja kod alergija na polen, izbegavanje kontakta sa životinjama kod alergije na dlaku pojedinih životinja, prilagođavanje uređenja stana kod alergije na prašinu i grinje, izbegavanje hrane na koju postoji alergija i sl.

Za više informacija možete zakazati testiranje-alergijske probe i pregled u Domu zdravlja West Medic.

One comment on “Alergija”

Comments are closed.