Home 9 Rehabilitacija 9 Akupunktura

Akupunktura

Akupunktura je jedan od vidova tradicionalne kineske medicine. Koristi se za lečenje mnogih oboljenja, aplikacijom iglica na tačno određene tačke na telu, koje se nazivaju akupunkturne tačke. Ali, to je i izvanredna terapija za otklanjanje bola, pa se sa pravom može uvrstiti i u fizikalnu terapiju. Za lečenje akupunkturom Kinezi su znali još pre 5.000 […]

Akupunktura je jedan od vidova tradicionalne kineske medicine. Koristi se za lečenje mnogih oboljenja, aplikacijom iglica na tačno određene tačke na telu, koje se nazivaju akupunkturne tačke. Ali, to je i izvanredna terapija za otklanjanje bola, pa se sa pravom može uvrstiti i u fizikalnu terapiju.

Za lečenje akupunkturom Kinezi su znali još pre 5.000 godina. I ne samo da su znali već su je i naširoko primenjivali, iz generacije u generaciju ostavljajući precizne mape tela sa akupunkturnim tačkama za lečenje svakog pojedinačnog poremećaja.

Akupunktura  je prirodan način lečenja kojim se organizam dovodi u ravnotežu sopstvenim snagama, samoizlečenjem.

Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine priznala akupunkturu kao ravnopravnu granu medicine.

Akupunktura – Indikacije

• akutna i hronična oboljenja koštano-mišićnog sistema (povrede mekog tkiva, mišićni spazmi, iščašenja)
• rehabilitacija nakon moždanog udara
• glavobolja
• „teniski“ lakat
• fibromialgija
• miofascijalni bol
• osteoartritis
• bol lumbosakralnog područja
• sindrom karpalnog kanala
• astma i druge

Akupunkturom možemo da delujemo i preventivno, da jačamo i zdrav organizam, da povećamo njegove fizičke i intelekutualne sposobnosti. Akupunktura se primenjuje samostalno ili uz fizikalnu terapiju, blokade i drugo.

Akupunktura je popularna i u domenu lepote – postoje određene tačke koje stimulišu mikrocirkulaciju, izbacivanje viška tečnosti, prehranu kože – što sve utiče na poboljšanje fizičkog izgleda.

Ono što je bitno da svaki novi pacijent zna: Akupunkturni tretmani su efektivni, relaksirajući i bezbolni.

Kako „radi“ akupunktura

Akupunktura pre svega posmatra energetske tokove u telu i njihovu ravnotežu. Ukoliko je došlo do narušavanja ravnoteže – nastaje blokada i poremećaj. Ovakve blokade se rešavaju akupunkturnim tretmanom gde se apliciraju najšeće iglice u tačno određene tačke da bi se uklonile blokade i poremećaj nestao. Takođe, akupunktura je i odlična preventiva – ukoliko se redovno koristi – ne dozvoljava da nastane poremećaj.

Inače, na našem telu postoji veliki broj akupunkturnih tačaka koje u stvari predstavljaju svojevrsne kanale kroz koje protiče energija i koji povezuju čitavo telo. Zato nije ništa neobično da se poremećaj recimo bešike tretira apliciranjem iglica na glavi ili žuči – apliciranjem iglica na boku i spoljnem delu noge.

 

Najnovije sa Bloga

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima. Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao...

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Gospođu Magdalenu (60+), koja je doživela povredu u kupatilu, pitali smo zašto nije potražila adekvatnu pomoć i rešila se bola i ukočenosti koja je prati već više meseci. Dobili smo poduži email koji u celosti prenosimo. Takođe, tu je i komentar dr Vladana Jovićevića...