Home 9 Specijalistički pregledi 9 Endokrinologija

Endokrinologija

Po definiciji, Endokrinologija je grana medicine koja se bavi poremećajima endokrinog sistema i njegovim specifičnim izlučevinama - hormonima. A endokrinolog specijalista koji će vam pomoći da se potencionalni problemi na vreme otkriju i pravilnom terapijom izleče ili bar stave pod kontrolu.

Najčešći zdravstveni problemi zbog kojih se pacijenti javljaju endokrinologu su poremećaj rada štitne žlezde i dijabetes.

Poremećaji rada štitaste žlezde

Poremećaji rada štitaste žlezde je u današnjem stresnom načinu života učestala pojava. Znojenje, ubrzan rad srca, promene u težini vam ukazuju da je vreme da proverite vaš hormonski status. A možda ste i usporeni, zimogrožljivi, malo jedete a ipak se gojite… da, i tada je potrebno proveriti hormone jer možda je u pitanju usporen rad štitne žlezde.

U svakom slučaju, hormonski status će pokazati da li je rad ove izuzetno važne žlezde ubrzan ili usporen i koji su najbolji pravci tretiranja poremećaja.

Dijabetes

Preterana žeđ, glad, gubitak težine, umor, slabost, zamagljen vid, trnjenje u rukama i nogama, osetljive desni, svrab, suva koža samo su neki od simptoma koji mogu ukazati da bolujete od dijabetesa.

Rano otkriven dijabetes omogućava dobru prognozu u lečenju i vođenje kvalitetnog i aktivnog života.

Dijabetes u trudnoći nije redak i može ugroziti zdravlje kako majke tako i bebe. Zato je od izuzetnog značaja kontrolisanje šećera u krvi tokom trudnoće i kod trudnica koje ranije nisu imale problema sa regulacijom šećera.

Usluge – Endokrinolog

  • pregled lekara specijaliste interne medicine – endokrinologa
  • ultrazvučni pregled štitaste žlezde
  • određivanje hormonskog statusa
  • određivanje lipidnog statusa
  • određivanje glukoze  u krvi
  • kontinuirano praćenje glukoze
  • test opterećenja glukozom (OGTT)
  • određivanje HbA1C („tromesečni šećer“)

Endokrinolog Beograd – West Medic

U Domu zdravlja West Medic u Beogradu, možete obaviti sve gore spomenute  preglede. Naš tim vrhunskih stručnjaka endokrinologije vam stoji na raspolaganju da svojom stručnošću i spremnošću uz pomoć najsavremenijih ultrazvučnih aparata i drugih dijagnostičkih metoda stanu na put razvoju oboljenja.

Najnovije sa Bloga

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Diskus hernija – vežbe

Diskus hernija – vežbe

U narodu poznatija kao „vežbe“, kineziterapija koristi pokret kao osnovno sredstvo lečenja. Vežbe su posebno bitne kod stanja kao što su diskus hernija i bolovi u leđima. Pod vežbama se podrazumevaju lagana istezanja napete muskulature, koje mogu da posluže i kao...

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Manjak informacija – nepotreban bol u leđima

Gospođu Magdalenu (60+), koja je doživela povredu u kupatilu, pitali smo zašto nije potražila adekvatnu pomoć i rešila se bola i ukočenosti koja je prati već više meseci. Dobili smo poduži email koji u celosti prenosimo. Takođe, tu je i komentar dr Vladana Jovićevića...