Mamografija

mamografija-01

Mamografija je najefikasnija, neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno projektovan rendgenski aparat (mamograf).

Stručnjaci preporučuju regularne mamografije za žene iznad 40 godina jednom u godini ili jednom u dve godine ako ne postoji genetska predispozicija.

Preventivni pregledi između 40. i 50. godine života smanjuju smrtnost od karcinoma dojke usled ranog otkrivanja i intervencije za oko 20%, a u starijoj dobnoj grupi od 50 do 60 godina taj postotak je čak i viši od 25-30%.

Dijagnostička mamografija radi se kad već postoji neka sumnja, kada žena oseća određene promene ili kad prethodni preventivni mamogrami pokažu potrebu za to.

Dojke sa mnogo gustog, žlezdanog tkiva kao što je to često slučaj u mlađih žena, su neprikladne za mamografsko snimanje.To je i razlog da se kod mlađih žena češće radi ultrazvuk dojki.

Broj preventivnih pregleda zavisi i od porodične anamneze i dostupnosti mamografije,ali pre svega od Vaše lične odgovornosti.

Uskoro ćete imati priliku da u Domu zdravlja West Medic obavite mamografiju primenom najsavremenije tehnologije uz vrlo povoljne cene, jer mi mislimo na Vas!