Home 9 Blog 9 Kako voleti svoju kičmu

Kako voleti svoju kičmu

Volite li da se zavalite u fotelju ispred TV-a, sa činijom punom kokica i satima uživate u omiljenom filmu/seriji/sportskom programu? Odgovor je verovatno potvrdan. A volite li svoju kičmu? Hmmm… Verujem da je i ovde odgovor potvrdan. Na žalost, ove dve kombinacije ne idu zajedno. Baš šteta. Ipak, ako volite sebe – moraćete da se “rešite” višesatnog nepravilnog sedenja i poradite na poboljšanju navika i životnog stila. Nije teško, a na duge staze mnogo znači. Ah, da – kokice su ok (ako nisu presoljene i premasne).

Male promene za dobro zdravlje kičme

Vaša kičma će vam biti zahvalna svaki put kada se prema njoj ponašate odgovorno. Neće vam praviti probleme, neće vas boleti,kriviti se, kočiti i sl. a ako kojim slučajem probleme imate od ranije – biće svedeni na najmanju moguću meru.

Sledi još par preporuka koje mogu vašu kičmu održati u savršenoj formi a ne zahtevaju previše truda – osim da ih se setite u datoj situaciji:

  • Trudite se da svakoga dana napravite par vežbi istezanja. Ne moraju predugo da traju – jedino da su redovne. Recimo, na svakih 30 minuta nekog monotonog ili sedećeg posla, kratko prošetajte i par minuta se istežite. To će vam pomoći da ostanete fleksibilni i pomoći će da zglobovi i kičma nesmetano funkcionišu.
  • Svakoga dana se krećite. Šetajte. Vozite bicikl. Plivajte. Bavite se nekim laganim sportom. Ne zaboravite da: “Sve što se ne koristi – polako nestaje” – ne dozvolite da se upravo to dogodi vašim mišićima.
  • Obratite pažnju na ishranu. Održavajte za vas normalnu telesnu težinu. Svaki dodatni kilogram je i dodatno opterećenje za vašu kičmu.
    Budite svesni svog držanja. U početku ovo zna da bude baš dosadno, ali kada uđete u rutinu – neće biti potrebe da se “proveravate” svaki čas da li vam je telo u optimalnom položaju.
  • Na radnom mestu prilagodite svoj radni prostor sebi i obratite pažnju na optimalnu upotrebu uređaja koje koristite.
  • Dovoljno spavajte. Trudite se da spavate na boku – izbegavajte spavanje na stomaku. Budući da u krevetu provodimo 7 – 9 sati u toku 24 sata – obratite pažnju da spavate na adekvatnom dušeku. Tvrda podloga značajno prija kičmi – još kada se doda i kvalitetan jastuk na koji mogu da stanu i glava i vrat – vaš kvalitetan noćni odmor je zagarantovan.
  • Posećujte kiropraktičara. Redovne posete omogućavaju zdavu kičmu i važan su segment kvalitetnijeg života bez bolova.

Nije teško slediti gornje smernice, zar ne? Malo truda, malo podsećanja… i kompletirali ste preventivu. A u nekom od narednih postova – pozabavićemo se detaljnije svakim gore spomenutim segmentom. A do tada, pa, držite kičmu pravilno!

Najnovije sa Bloga

Bol u kolenu

Bol u kolenu

Bol u kolenu predstavlja jedan od najčešćih problema sa kojima se ljudi suočavaju, bez obzira na starosnu grupu ili životni stil. Od blagih nelagodnosti do intenzivnog hroničnog bola, simptomi mogu znatno varirati, utičući na kvalitet života pojedinca. Razumevanje...

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade kod dece

Zimske prehlade su čest problem dece i roditeljima umeju da zadaju glavobolje i brige. Uzrok prehlada se najčešće krije u tome što po hladnijem vremenu deca provode više vremena unutra, te je mogućnost zaraze veća. Virusi se u takvim okolnostima mnogo lakše šire, pa...

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Tech Neck – Šta je i kako nam pravi probleme

Ako posedujete pametni telefon, a vrlo je verovatno da upravo ovaj tekst čitate na istom, skoro je sigurno da ste imali/imate iskustva sa tech neck-om, a da to niste ni znali (ili ne znate). Svakodnevna upotreba telefona, čitanje sadržaja, kucanje poruka, višečasovno...

Call Now Button