Savet dana: kako se zaštititi od prehlada

Kako da se zaštitite od respiratornih infekcija koje su česte u jesenjim i zimskim mesecima?

– Izbegavajte duže zadržavanje u zadimljenim i neprovetrenim prostorijama u kojima boravi puno ljudi. Što češće provetravajte, naročito ukoliko u vašem okruženju ima onih koji kijaju i kašlju.

– Često perite ruke. Visok stepen higijene umanjuje širenje infektivnih agenasa i najbolji je način prekidanja Vogralikovog lanca infekcije.

-Poželjno je češće čišćenje i dezinfekcija predmeta svakodnevne upotrebe koje dodiruje više ljudi. Redovno pranje zuba i ispiranje usta čajevima, takodje, pomaže u otklanjanju mikroba sa kojima dolazimo u kontakt i sprečava njihov ulazak u organizam.

– Svakodnevno jačajte imunitet zdravim životnim navikama, pravilnom ishranom, redovnom i umerenom fizičkom aktivnošću, kvalitetnim snom, izbegavanjem alkohola i duvana i kontrolom stresa.

-U situacijama oslabljenog imunog odgovora povoljno mogu delovati neki dijetetski suplementi koji sadrže mikronutrijente: vitamine C, E koji su antioksidansi, kao i minerale selen i cink. Smatra se da med i pčelinji proizvodi (propolis, matični mleč, polen), ulje ajkuline jetre (alkilglicerol), biljni preparati ehinacee, ženšena, zeleni i čaj od šipka, djumbira, koprive, majčine dušice, žalfije i dr. pospešuju odbranu od infekcije. Sve ove preparate potrebno je pažljivo i sa merom koristiti i pridržavati se uputsva, s obzirom da postoje i kontraindikacije za njihovu primenu (npr. Ehinacea se ne sme primenjivati kod autoimunih oboljenja, imunosupresivne terapije, imunodeficijencije, bolesti bele krvne loze, ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja). Poseban oprez je potreban kod dece, jer se većina preparata za jačanje imuniteta ne preporučuje u prvim godinama života. Dužina primene, kao i količina, se ne sme prekoračiti kod većine suplemenata (vitamin C kod prekomerne upotrebe dovodi do taloženja oksalata u bubrezima).

-U trenucima kad se organizam bori sa infekcijom treba mu pomoći ishranom bogatom proteinima, svežim voćem i povrćem, unositi dosta tečnosti a što manje prostih šećera. Začini poput belog luka, djumbira, čilija, ruzmarina, kurkume takodje se preporučuju. Značajan segment imunog sistema smešten je u crevima pa i sinbiotici (probiotik+prebiotik) mogu biti od pomoći.

– Vakcinacija protiv gripa značajna je za osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike, koji su skloniji komplikacijama. Sastav vakcine se odredjuje za svaku sezonu gripa, zavisno od aktuelnih sojeva virusa i jedinstven je za ceo svet.

Ukoliko, ipak, do bolesti dođe, ne započinjite lečenje sami upotrebom antibiotika. Najčešći uzročnici zapaljenja disajnih puteva u ovom periodu su virusi, pa antibiotici nemaju efekta u terapiji. Ne uzimajte ih bez saveta lekara, koji će proceniti da li se radi o bakterijskoj infekciji i odrediti pravi lek i dužinu njegove primene.

Simptomatska terapija, koju sami možete primeniti, podrazumeva antipiretike (lekove za snižavanje telesne temperature koja prelazi 38`C), dekongestivne kapi za nos (ne koristiti duže od 7 dana), oriblete kod bola u grlu. Inhalacija bosiljkom i eteričnim uljima bora, eukaliptusa, anisa blagotvorno deluje kod problema sa sinusima i zapušenog nosa. Suvi nadražajni kašalj umiruje se antitusicima (sirup bokvice, čaj od belog sleza) a iskašljavanje olakšavaju ekspektoransi na bazi jagorčevine, timijana, bršljana. Ovakva terapija nije kauzalna (ne deluje na uzrok bolesti) već samo olakšava tegobe i najbolje je, pre nego što primenite bilo koji lek iz slobodne prodaje, da se najpre posavetujete sa lekarom.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.