Kako se zaštititi od respiratornih infekcija?

Podsećamo vas kako da se zaštitite od respiratornih infekcija, koje su česte u zimskim mesecima:

  • Izbegavajte duže zadržavanje u zadimljenim i neprovetrenim prostorijama u kojima boravi puno ljudi. Što češće provetravajte, naročito ukoliko u vašem okruženju ima onih koji kijaju i kašlju.
  • Često perite ruke. Visok stepen higijene umanjuje širenje infektivnih agenasa i najbolji je način prekidanja Vogralikovog lanca infekcije. Poželjno je češće čišćenje i dezinfekcija predmeta svakodnevne upotrebe koje dodiruje više ljudi. Redovno pranje zuba i ispiranje usta čajevima, takodje, pomaže u otklanjanju mikroba sa kojima dolazimo u kontakt i sprečava njihov ulazak u organizam.
  • Svakodnevno jačajte imunitet zdravim životnim navikama, pravilnom ishranom, redovnom i umerenom fizičkom aktivnošću, kvalitetnim snom, izbegavanjem alkohola i duvana i kontrolom stresa. U situacijama oslabljenog imunog odgovora povoljno mogu delovati neki dijetetski suplementi koji sadrže mikronutrijente : vitamine C, E koji su antioksidansi, kao i minerale selen i cink. Smatra se da med i pčelinji proizvodi (propolis, matični mleč, polen), ulje ajkuline jetre (alkilglicerol), biljni preparati ehinacee, ženšena, zeleni i čaj od šipka, djumbira, koprive, majčine dušice, žalfije i dr. pospešuju odbranu od infekcije. Sve ove preparate potrebno je pažljivo i sa merom koristiti i pridržavati se uputsva, s obzirom da postoje i kontraindikacije za njihovu primenu ( npr. Ehinacea se ne sme primenjivati kod autoimunih oboljenja, imunosupresivne terapije, imunodeficijencije, bolesti bele krvne loze, ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja). Poseban oprez je potreban kod dece, jer se većina preparata za jačanje imuniteta ne preporučuje u prvim godinama života. Dužina primene, kao i količina, se ne sme prekoračiti kod većine suplemenata (vit C kod prekomerne upotrebe dovodi do taloženja oksalata u bubrezima). U trenucima kad se organizam bori sa infekcijom treba mu pomoći ishranom bogatom proteinima, svežim voćem I povrćem, unositi dosta tečnosti a što manje prostih šećera. Začini poput belog luka, djumbira, čilija, ruzmarina, kurkume takodje se preporučuju. Značajan segment imunog sistema smešten je u crevima pa i sinbiotici (probiotik+prebiotik) mogu biti od pomoći.
  • Vakcinacija protiv gripa značajna je za osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike, koji su skloniji komplikacijama. Sastav vakcine se odredjuje za svaku sezonu gripa, zavisno od aktuelnih sojeva virusa i jedinstven je za ceo svet.

Ukoliko, ipak, do bolesti dodje, ne započinjite lečenje sami upotrebom antibiotika. Najčešći uzročnici zapaljenja disajnih puteva u ovom periodu su virusi, pa antibiotici nemaju efekta u terapiji. Ne uzimajte ih bez saveta lekara, koji će proceniti da li se radi o bakterijskoj infekciji i odrediti pravi lek i dužinu njegove primene.

Simptomatska terapija, koju sami možete primeniti , podrazumeva antipiretike (lekove za snižavanje telesne temperature koja prelazi 38`C), dekongestivne kapi za nos (ne koristiti duže od 7 dana), oriblete kod bola u grlu. Inhalacija bosiljkom i eteričnim uljima bora, eukaliptusa, anisa blagotvorno deluje kod problema sa sinusima i zapušenog nosa. Suvi nadražajni kašalj umiruje se antitusicima (sirup bokvice, čaj od belog sleza) a iskašljavanje olakšavaju ekspektoransi na bazi jagorčevine, timijana, bršljana. Ovakva terapija nije kauzalna (ne deluje na uzrok bolesti) već samo olakšava tegobe I najbolje je, pre nego što primenite bilo koji lek iz slobodne prodaje, da se najpre posavetujete sa lekarom.

  • 23. decembra 2015.
  • | Categories: Aktuelno