Nedelja borbe protiv raka grlića materice

U nedelji borbe protiv raka grlića materice podsećamo vas na značaj redovnih ginekoloških pregleda u cilju prevencije ovog maligniteta.

Rak grlića materice je drugi po učestalosti, a četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Uznemiravajuća statistika o broju obolelih i umrlih u toku godine delom je i posledica nedovoljne zdravstvene prosvećenosti , što je poraz svih lekara. Želimo da sve žene znaju da je KARCINOM GRLIĆA MATERICE POTPUNO IZLEČIV UKOLIKO SE OTKRIJE NA VREME. Ovo smrtonosno oboljenje ima jednu prednost koju treba iskoristiti jer može spasiti život, a to je- jednostavno otkrivanje.

Laka i bezbolna metoda uzimanja brisa grlića materice obezbedjuje vam da saznate za promenu koju treba lečiti. Takozvani PAPA test (citološka analiza po Papanicolau) predstavlja posmatranje pod mikroskopom ćelija uzetih brisom sa grlića materice. Uz kolposkopski pregled, koji prati PAPA test I podrazumeva direktno gledanje grlića pod uveličanjem, tačnost metode je oko 95%. Da bismo bili sigurni da smo učinili sve da se zaštitimo od eventualnog kasnog i potencijalno kobnog otkrivanja bolesti, preporučljivo je izvoditi ih jednom godišnje, kod povećanog rizika i na 6 meseci.

Redovno izvodjenje ovog testa na celoj ženskoj populaciji predstavlja skrining karcinoma grlića materice, odnosno njegovu najbolju prevenciju.

OBAVEZAN GINEKOLOŠKI PREGLED BAR JEDNOM GODIŠNJE MOŽE VAS SAČUVATI OD BOLESTI KOJA ODNESE VIŠE OD 1 ŽIVOTA SVAKOG DANA.

  • 26. januara 2016.
  • | Categories: Aktuelno