Dr Marina Nikolić vas savetuje kako da rešite problem bola u vratu!

Često se desava da od vašeg lekara dobijete dijagnozu hroničnog bola u vratu. Iako zvuči kao nešto što ćete vući zauvek, istina je da to samo označava bol koji traje minimum tri meseca, a nikako  da se stanje ne može izmeniti i u značajnoj meri popravi, ili čak i potpuno otkloniti. Tako da, kada je o bolu u vratu reč, hronično samo opisuje koliko dugo unazad imate problem, a ne da je stvar trajna i nepopravljiva.

Kako bi rešili vaše probleme, poslušajte savete koje je za Vas pripremila dr Marina Nikolić, Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije doma zdravlja West Medic.

Bol može biti svakodnevni, bez da varira iz dana u dan ali većina ljudi ima osećaj bola i napetosti u vratu koji nije konstantan već ide od lagane napetosti do intezivnog osecaja ukočenosti praćenog glavoboljom, vrtoglavicom, ponekad nesvesticom. U svakom slučaju, hronični bol u vratu će vas lako uvesti u stanje nadražljivosti, lošeg raspoloženja, potištenosti, osećaja umora a da realno ne možete naći ikakav razlog za umor.

Ako  se bol iz vrata spusti niz ruku i pri tome osetite i trnjenje u prstima poseta lekaru specijalisti je više nego neophodna!

Glavobolja koja svoj uzrok ima u promenama na vratnoj kičmi daje vrlo specifičnu simptomatologiju. Bol najčesće kreće iz gornjeg dela vrata, penje se ka potiljku, ka uhu i često završava osećajem bola „iza“ oka.  Već  samo lako masiranje ili par lakih pokreta glavom će vam olakšati simptome. Ovo je prva smernica da sami razjasnite da li je vaša glavobolja migrenozna ili ne.

Način na koji opisujete svoje smetnje je najznajznačajniji u postavljanju dijagnoze, a samim tim i određivanju terapije. Zato budite jasni i detaljni kada razgovarate sa vašim lekarom, time ćete mu značajno olakšati posao. Najveći deo dijagnostike će se obaviti u samoj ordinaciji, dobrim i stručnim pregledom. RTG vrata kao i NMR su neophodni u određenim situacijama i treba ih uraditi kada za to ima potrebe tj. u dogovoru sa lekarom. Bol sa širenjem niz ruku, jednu ili obe, ukazuje na ozbiljniji neurološki problem izazvan vrlo verovatno prolapsom diskusa i zahteva punu dijagnostiku i ozbiljnu terapiju.

Bol u vratu – uzroci

Razlozi za hronični bol u vratu mogu biti različiti. Blagi trzaj u vratu pri naglom kočenju automobila, nagli pokret kada vas neko pozove na ulici i vi se „samo“ okrenete uvesće vas u akutni bol koji je otvoreni put ka budućem hroničnom problemu. Sa druge strane dugotrajno statično opterećenja mišića vrata i ramena, stalni ponovljeni pokreti, neadekvatan položaj koji održavate u dužem periodu su najčesći, skoro pa siguran razlog da se isprovocira bol u vratu. Postojanje promena na pršljenovima nisu neophodan uslov za bol u vratu, ali ako one već postoje, vaše radne i životne navike će taj primarni problem samo dodatno iskomplikovati.

Lečenje bola u vratu

Lečenje dugotrajnog bola u vratu zahteva pre svega doslednost i strpljenje. U vratu su na maloj površini smešteni značajni krvni sudovi i izlazi nervnih korenova te mesta za pogrešku nema. Vrat je filigrantsko delo prirode, strukture su tanane, prostor za manipulaciju je izuzetno ograničen, a opet vrat ima fantastičnu pokretljivost i u osnovi je nosilac statike vašeg tela.  Kada su poremećaji položaja pršljenski tela i nastavaka, najverovatnije prisutni kiropraktor je metod izbora. Lagani, filigrantski precizan rad uz potpunu relaksaciju mišića daće najbolji rezultat. Fizikalna terapija nam je neophodna zarad smanjenja upalnih procesa i opuštanja mišića, ali bez rada na fasetnim zglobovima, derotacijama i dekompresiji pršljenova, fizikalni tretman će dati delimičan i kratkotrajan efekat.

dr-marina-nikolic-bol-u-vratu

Terapeuti i kiropraktor će stanje na vašim vratnim pršljenovima i mišićima dovesti u stanje najbliže moguće idealnom, ali na vama je da to stanje održavate.

Radna površina treba da bude odgovarajuće visine, položaj ruke pri korišćenju miša mora biti rasteretni, visina monitora treba da je u visini očiju. Odnos visine stolice i visine stola, kao i visine stolice i dužine vaše potkolenice mora biti adekvatan.  Sve ove sitne izmene i jednostavna prilagođavanja koja ne zahtevaju skoro pa nikakvu investiciju umnogome će izmeniti vašu svakodnevnicu ako imate hronični problem u vratu.

Vežbe za bol u vratu

I na kraju vaši mišići vrata ne vole statičnost. Svaki mišić koji je u istom polozaju duže od 20 min počinje niz fizioloških procesa koji vi osećate kao stezanje, pecenje, napetost. Lako je zaboraviti se, udubiti se u rad i prosto ignorisati signale koje vam vaše telo daje. Sebi zadajte zadatak da oslobodite svoje mišiće na svakih 20-tak minuta. Par lakih pokreta glave u svim pravcima, lako istezanje, ustajanje iz stolice i sama promena položaja će učiniti čudo za vaš vrat i leđa.

Nije teško, samo malo discipline i vaš vrat i leđa će vas voleti još dugo!

 

Ostavite odgovor