Da li su vaši zglobovi stariji od vas?

Degenerativne promene koštano zglobnog sistema su sastavni deo starenja. Najčešće nastaju na zglobovima kičmenog stuba, kukovima i kolenima. Izraženije su nakon 60. godine života, ali se sve češće javljaju kod sve mlađih ljudi. Ne mogu se izbeći, ali se zato mogu usporiti. Na koji način se to može postići objasniće vam specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije doma zdravlja West Medic, dr Marina Nikolić.

Pregled lekara i RTG snimak su primarne dijagnostičke metode koje jasno ukazuju na stanje vaših zglobova. Manuelni tretman koji će vratiti maksimalnu moguću pokretljivost vašim zglobovima, FT u cilju poboljšanja lokalne cirkulacije i ubrzanja metaboličkih procesa, intezivan kineziterapijski tretman, su metode izbora u lečenju degenerativnih oboljenja. Što duže sačuvamo pokretljivost zgloba, to više usporavamo proces i smanjujemo mogućnost nastajanja novih oštećenja.

Najčešće degenerativno oboljenje je coxarthrosa – propadanje hrskavice zgloba kuka. Javlja se češće kod žena, u starosnoj dobi iznad 60 godina. Praćena je bolom u preponi koji se pojačava pri hodu, penjanu uz stepenice,dužem opterećenju, a kada bolest napreduje bol se javlja i u mirovanju i intezivira noću. Kliničkim pregledom i RTG snimkom se dijagnoza jasno postavlja. Ako se sa lečenjem krene u početnoj fazi operativni zahvat se može odloziti ili čak izbeći. Neoperativni terapijski program je kompleksan i podrazumeva kombinaciju medikamentozne terapije NSAID (Diklofenak, Iboprofen), suplemenata za obnavljanje hrskavice koji sadrže Glukozamin, Hondroitin i kolagen tipa II, Fizikalne terapije, manulene terapije i intezivnog kineziterapijskog programa.Odlaganje terapije, čekanje i neadekvatan tj. nekompletan pristup lečenju vas približava operativnom lečenju kao jedinoj opciji, a koja kao i svaka operacija, sa sobom nosi rizike.

Ostavite odgovor